Det är ingen hemlighet att man för att starta upp ett framgångsrikt företag normalt behöver lägga ner väldigt mycket tid för att få ett lönsamt företag. För varje timma som man tjänar pengar kanske man lägger ner ytterligare två timmar som inte ger någon inkomst i form av förarbete, mötesbokning, säljsamtal, efterarbete, administration, utveckling etc etc. Om man då ”drar in” lika mycket på den timman som ger en inkomst som en anställd tjänar i lön i timman kan man räkna ut hur mycket företagaren behöver jobba för att få motsvarande inkomst…
Men trots detta är det många som anser att företagandets slit är värt det. Och många brukar ange friheten som den främsta faktorn. De där 24 timmarna som man måste arbeta per dygn kan man ju utföra var och när man vill…
Nej, men det är också så att om man gör saker rätt så är det inte för all framtid man behöver slita så hårt. Efter några år har man förhoppningsvis återkommmande kunder, eller kunder som hittar en helt utan att man lagt ner den där timman på förarbete. Och det är också mot slutet av arbetslivet som man då kan se tillbaka och känna sig nöjd med vad man har skapat. Medan en anställd som blir arbetslös efter 50 kanske har svårt att hitta en ny anställning och inte alls känner sig tillfreds med livet.
Med lite tur har företaget också ett inneboende värde i form av kundregister, varumärke eller tillgångar som gör att företagaren inte behöver bli en fattig pensionär, trots att man inte sparat ihop till någon tjänstepension.
Leave a Reply