I mars var över 400 000 svenskar i arbetsför ålder anmälda som arbetslösa. Man räknar med att denna siffra kan stiga till en halv miljon de närmaste åren. Det är anmärkningsvärt att det är så stora fördelar i trygghet och inkomstnivå i förhållande till arbetsinsats att vara anställd eller arbetslös att en halv miljon svenskar hellre går arbetslösa än att starta eget företag själv eller tillsammans med några andra.
Archive for april, 2009
Idag kan man få Starta-eget-stöd men endast om man är arbetslös och först efter att man fyllt 25 år. Jag förstår att man har den åldersgränsen för att det är väldigt nyttigt att ha haft en anställning innan man startar eget. Många unga är antagligen alltför optimistiska hur lätt det ska gå att försörja sig på sitt företag redan från första månaden. Men de första månaderna är ett gissel att få det att gå ihop om man inte smygstartar sitt företag vid sidan av anställning eller studier. Även om man drar in pengar kommer de första månderna från scratch säkerligen att bli förlusttyngda. Det tar tid och pengar att bara hitta lokal, inventarier, bokföringsprogram eller hjälp och verktyg för att kunna driva sitt företag.
Därför borde alla ges möjligheten att under 6 månader få starta eget stöd, en gång i livet mellan 18-65 år, motsvarande 80% av sin sjukpenningsgrundade inkomst. Visst, en del kommer att missbruka det och ta emot detta stöd utan att satsa helhjärtat på att få igång ett företag. Men då majoriteten skulle göra det under en period av arbetslöshet skulle det inte vara någon större ekonomisk förlust. Och sedan har man förbrukat sitt starta eget stöd. Men en mängd livskraftiga företag skulle säkert födas. Eller kanske ett antal personer mellan 60-65 skulle avsluta sin anställning och få igång en verksamhet motsvarande 25% som de kunde driva i både 10 och 20 år vid sidan av pensionen.
Sista strofen i sången I dreamed a dream som Fantine sjunger i Les Miserables lyder:
I had a dream my life would be
So different from this hell I’m living
So different now from what it seemed
Now life has killed the dream I dreamed.
Se när Susan Boyle sjunger I dreamed a dream i Brittany got talent.
Efter 47 år så vågade hon ta ett steg mot det hon drömt om. Trots att alla trodde hon skulle misslyckas när de såg henne. Men hon gjorde succe.
Vågar du ta ett steg mot din dröm.
Eller lever du ett liv som dödar din dröm.
Som liten, ung oerafaren eller om man tillhör en minoritet i ett sammanhang kan man lätt drabbas av fula knep för att bli förlöjligad, osynliggjord, bestraffad eller påförd skuld eller mindervärdeskomplex.
De vanligaste härskarteknikerna är:
Projiceringsmetoden. Du klagar på något men får själv skulden för det du påtalar. Den som använder denna metod tror sig ofta vara allvetande, lida av ett Messiaskomplex.
Komplimangsmetoden. En vänlig härskarteknik som inleds med en komplimang. Syftet är att få dig att göra något utöver det förväntade, men kvar blir en olustkänsla trots komplimangen.
Stereotypmodellen. Du blir bestraffad eller negativt särbehandlad när du gör något utöver det som förväntas.
Självförvållad härskarteknik. Du ger ett osäkert intryck med ditt tonläge och kroppsspråk. Du förminskar dig själv och det du säger, ”härskaren” får därmed ett överläge.
Uteslutningsmetoden. Du blir inte sedd när du borde bli sedd, i ett samtal eller i en debatt, eller när till exempel ditt tal på bröllopet ”glöms bort”.
Hierarkimetoden. Innebär att man använder ett överläge eller ett underläge för att tysta någon. Det kan vara chefen som förtrycker sina anställda, men faktiskt också tvärtom.
Tidsmetoden. Många använder tid för att tysta ned andra: ”Jag är äldre än vad du är” eller ”Jag har varit med längre i det här gänget än vad du har varit”.
För att avväpna härskaren och bemöta dessa knep kan man spegla härskaren. Att genom sitt svar och agerande medvetandegöra för härskaren hans eller hennes misstag och klavertramp. Helt enkelt ifrågasätta den så neutralt som möjigt, utan att bli upprörd eller hetsig. Om någon t.ex. säger ”Du har ju inte varit med så länge…” kan man besvara det med ”Hur menar du då?” Eftersom härskaren då inte kan säga rakt ut att man tycker man är oerfaren blir det ofta härskaren som blir sittande med skamen och som måste ta sig ur situationen genom att mumla någon ohörbar bortförklaring. Gå inte till attack mot härskaren, utan berätta vad du noterade och fråga hur personen menade. Ta inte alla konflikter. Om härskaren kommer med struntprat är det kanske bara en struntsak.
Utbrändhet eller burnout har många hört talas om men många anställda är även drabbade av boreout.
Att man har ett jobb som är tråkigt, man har för lite att göra och har utvecklat strategier för att dölja att det är så. Det är framförallt personer som jobbar på kontor som drabbas. En busschaufför kan ha tråkigt under sina turer. Men man kan inte låtsas köra en buss, utan att göra det. Sitter man däremot framför en dator är det lätt att simulera upptagenhet.
Det är Philippe Rothlin och kollegan Peter Werder från Schweiz som har han studerat fenomenet ”uttråkade löntagare” och myntat begreppet. De har nu gett ut en uppmärksammad bok om sin diagnos av boreout.
Personer som lider av boreout klarar av sina arbetsuppgifter relativt snabbt och ägnar sedan mycket tid åt att till exempel surfa på Internet, lösa sudoku eller skriva privata e-brev. De kan också se till att dra ut onödigt på luncher och kaffepauser samtidigt som man gör allt för att ge sken av att jobba.
Boreout ska inte heller förväxlas med lathet. Lata personer existerar förstås, men de som lider av boreout var inte slöa från början. De har haft ambitioner, men arbetssituationen har förvandlat dem. Bakom boreout ligger att lusten för jobbet har försvunnit, man finner det ointressant och ser ingen djupare mening med det. Ofta är man också understimulerad.
Han säger att det finns individuella skillnader i hur man reagerar på denna form av undersysselsättning. Men det kan i vissa fall leda till en form av depression, som gör att man i allmänhet inte heller orkar göra mycket på sin fritid. Overksamheten på jobbet leder till trötthet och avsaknad av energi och engagemang.
Orsaken är ofta en dålig arbetsledning.
– Det går inte att jämföra boreout och burnout. Men de båda fenomenen är ofta två olika sidor av samma problem. I en och samma arbetsgrupp kan det finnas personer som är utbrända på grund av en för stor börda och andra som inte har tillräckligt att göra. Många chefer är dåliga på att vara arbetsledare. Deras jobb är egentligen att sätta andra personer i jobb, men de har svårt för att delegera och att lita på sina underordnade.
Fenomenet ställer till med skada för ett stort antal personer och kostar företagen oerhörda pengar att betala anställda som är undersysselsatta och som utför arbetsuppgifter, som de är överkvalificerade för. Men han menar att om man känner igen sig i beskrivningen måste man själv försöka göra något åt situationen, även om det kan vara svårt. Efter en längre lågpresterande period kan man drabbas av dåligt självförtroende. Att bara gå och be om fler arbetsuppgifter är därför inte en enkel sak. Man kan också oroa sig för att företaget upptäcker att man egentligen är övertalig.
– För att försöka bryta mönstret måste man börja med att analysera varför man har tråkigt. Beror det på att man har för lite att göra eller för att man är överkvalificerad för sina arbetsuppgifter eller att man helt enkelt jobbar inom fel område. När man har funnit svaret får man fundera på en lösning. Den kan bestå i att gå i fortbildning, att försöka bli omplacerad eller att se sig om efter ett arbete på ett annat företag eller starta eget.
Boken ”Diagnose boreout” har getts ut på tyska av bokförlaget Redline-Wirtschaft-Verlag
Denna vecka var det soligt och fint både måndag och tisdag. Det börjar kännas att våren börjar koppla greppet. Det var flera som började fundera på grillpremiär. Men de flesta anställda blev ändå sittande inomhus på jobbet både måndag och tisdag. Förutom lärarna då som hade påsklov. Men kontorsråttorna kunde på sin höjd titta ut genom fönstret och även ta en långlunch i solen. Och slappa framför datorn, men inte gå ut för då ser det ju inte ens ut som man arbetar. Men sedan på onsdagen verkade det vara flera som fått ändan ur vagnen och hunnit gå lite tidigare från jobbet och både hunnit köpa grillkoll och fläskkotlett. Jag såg två av mina grannar stående med höga lågor från grillen. Det var bara det att nu hade det börjat regna så upplevelsen såg inte lika behaglig ut som man hade kunnat tänka sig.
Om man är egen har man iallafall möjligheten att ta en dag ledig när vädret eller andra omständigheter är sådana. Även om man inte får betalt. Och visst man kan ju ha vara uppbokat även som egen företagare. Och visst det är många anställda som tar och sjukskriver sig ett par dagar utan att vara sjuka för att vara lediga, men om man nu ska vara ärlig.
Och jag själv då. Ja jag satt naturligtvis också framför datorn både måndag och tisdag. Tanken om grillen slog även mig men jag hade fullt upp så jag hade inte ens fått fram grillen frampå onsdagen. Så det blev pizza framför tv:n, tittandes på Anna Skippers du är vad du äter. Vilket iof. passade bra med hänsyn till vädret. Och nu är det helg och alla anställda får ledigt. Själv har jag en hel del att göra. För som sagt de arbetsuppgifter man har som anställd är bara en bråkdel av vad man har som företagare om man ska uppnå samma inkomst. Iaf. innan man uppnåt en fast passiv inkomst eller en återkommande kundstock.
Arbetsförmedlingen har snabbutbildat och anställt en mängd jobbcoacher.
Detta är säkert trevligt för de som kommer till arbetsförmedlingen och man minskar ju arbetslösheten genom att dessa jobbcoacher inte längre är arbetslösa, men i övrigt ger det ju inte fler jobb. I bästa fall kanske man kan styra vilka som får jobb, genom att erbjuda jobbcoaching till en viss åldersgrupp, men genom att höja ansökningskompetensen ger ju inte fler jobb att söka.
Det som däremot ger jobb är ju att satsa på att fler ska kunna starta företag. Det lyfter både den som startar företaget från arbetslöshet och även eventuella personer som denna kan komma att anställa.