Kd vill införa lagstiftad rätt till deltid från 61 år och rätt att arbeta till 72 år. Tanken är god, men kommer inte att innbära så mycket i praktiken. Istället bör man både för anställdas och arbetsgivares skull ta bort begreppet heltid och låta folk i alla åldrar jobba så mycket som det passar deras livssituation. Och få betalt utifrån vad man kan erbjuda sin arbetsgivare. Att mäta en anställds prestation enbart i tillbringad tid på arbetsplatsen är naturligtvis inte ett bra mått, men det är just vad som sker, kanske framför allt inom kommun, landsting och stat. Istället bör man sätta upp tydliga riktlinjer vad en anställd väntas prestera. Både i tid att vara tillgänglig, men framförallt utifrån resultat. Alltså hur mycket arbete man utför, vilken tid man lägger ner på detta arbete och hur bra resultatet blir och vilket värde detta har för arbetsgivaren. Detta är ju just vad man gör som egen företagare. Naturligtvis ska alla kunna ha en dålig dag, men det enda rimliga är att en anställd får vad den förtjänar utifrån resultat.
Archive for december, 2008
Det är inte lätt att vara den ständiga tvåan. Ett exempel på detta är yahoo som nu ska skära ner personalstyrkan och centralisera verksamhten till billiga områden i en strävan att skapa en företagsanda baserad på effektivitet och disciplin. Yahoo har varit med längre än de flesta och har ett känt varumärke, men aldrig riktigt blivit någon fullträff.
I början försökte man klämma in så mycket som möjligt på en enda sida. Man expanderade med lokala sidor för ett flertal länder, men fick i början på 2000-talet dra tillbaka många av dessa och satsa på den engelskspråkiga sidan. Och det finns en hel del som använder deras epost och andra tjänster men man lyckas inte riktigt slå igenom stort. Man har kapat åt sig marknadsandelar på sökmarknaden genom inktomi och Overture. I och med köpet av Inktomi så äger dom också Altavista och sökmotorehnheten hos AllTheWeb. Men de står ändå i skuggan av google.
Nu har man även lanserat yahoo glue, som vid sökning ger resultat från ett flertal olika källor t.ex. youtube, wikipedia, news etc. Kanske går det bättre denna gång med satsningen att få in så mycket som möjligt på en sida. Eller så gör det inte det.
Sony Ericsson är inte den enda tillverkaren av mobiltelefoner med rötter i Sverige. Det finns andra uppstickare som visserligen inte har haft det så lätt för sig. Nu finns det dock en mindre då hypade Neonode har gått i konkurs.
Neonode har trots allt fått en enorm mediauppmärksamhet och även en hel del viral marknadsföring då deras produkter har varit ganska hypade. De har också lyckats med design, men tekniskt sett har det varit hopplöst efter. När andra mobiler redan hade lanserats med mp3 spelare och 3G hade neonode bara prototyper av sina mobiler och lanseringen sköts upp gång på gång. Visserligen har även iphone varit lite sena med lansering och funktioner men i Neonodes fall har det varit alldeles för sent och för få produkter på marknaden för att täcka kostnaderna och företaget är nu satt i konkurs. Neonode har drivits av Per Bystedt och det senaste halvåret har fokus varit på att lösa de finansiella problemen. Neonode Inc ska fortsätta verksamheten men utan att tillverka egna telefoner utan genom att licensiera företagets skärmteknik till andra leverantörer. Något man kanske skulle ha gjort redan från början, eller åtminstone skaffat sig en stark samarbetspartner.
En annan svensk uppstickare är spectronic som tidigt lanserade ett eget system för textinmatning och styrning av musen med det s.k. sidetouch, d.v.s. att man styr telefonens alla funktioner genom de gummiförsedda sidorna. Telefonen har faktiskt fått uppmärksamhet i produkttidningars tester men i deras fall är det användarvänlighet och design som satt klossar i hjulet. Företaget lever vidare, men frågan är hur länge till.